Geyikli Zeytinyağı Markalaşıyor
Geyikli Bölgesi’nin önde gelen zeytinyağı üreticilerinden Olivoyage Zeytinyağları markasının kurucusu Oya Zingal, Geyikli Zeytinyağı’nın, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen resmi coğrafi işaret onayını almasının Geyikli Zeytinyağları’nın markalaşma süreci için son derece önemli olduğunu ve bunun sadece üreticilere değil tüm bölgeye ekonomik fayda sağlayacağını söyledi.
Türkiye’deki kaliteli zeytinyağı üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Geyikli bölgesine özgü Geyikli Zeytinyağı’nın geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen resmi coğrafi işaret onayını alarak markalaşma yolunda önemli bir adım atması bölgede büyük heyecan yarattı. 2019 yılı verilerine göre Çanakkale’de toplam 307.257 dekar alanda zeytinlik bulunuyor. Bu zeytinliklerin yaklaşık yüzde 30,33’ünü kapsayan Geyikli yöresi ise zengin aromalı zeytinyağları ile Türkiye’deki önemli kaliteli zeytinyağı üretim merkezlerinden biri.
Geyikli’deki zeytinliklerden toplanan zeytinlerden üretilen zeytinyağlarının yüksek kalitesi ve ayırt edici bir özelliğe sahip olması birkaç nedene bağlanıyor. Bunlardan biri coğrafi bölgenin Akdeniz iklimiyle Karadeniz arasında bir geçiş iklimi özelliği göstermesi ve yıl boyu değişik şiddetlerde ve yönlerde rüzgâr alması. Ayrıca açık denizden gelen yüksek oranda oksijen ve iyot içeren havanın etkisiyle bölgede yetişen zeytinler, yavaş ve geç olgunlaşıyor. Zeytinlerin yavaş olgunlaşması ise aroma bileşenlerinin daha zengin ve yoğun bir şekilde sentezlenmesini sağlıyor.
Geyikli Bölgesi’nin önde gelen zeytinyağı üreticilerinden Olivoyage Zeytinyağları markasının kurucusu Oya Zingal yaptığı değerlendirmede Geyikli Zeytinyağı’nın coğrafi işaret onayı almasının markalaşma süreci açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu durumun sadece üreticilere değil tüm bölgeye ekonomik fayda sağlayacağı görüşünü dile getirdi.
Geyikli’nin çok özel bir destinasyon olduğunu belirten Oya Zingal, “Toprağın bize cömertçe sunduğu zeytinler coğrafi özellikler ve iklim şartlarının da etkisi ile özenli ellerde çok yüksek kalitede bir zeytinyağı haline geliyor. Coğrafi işareti çok önemsiyorum ve son derece umutlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.” dedi. Yerel üretimin ve kırsal kalkınmanın desteklenmesinin aynı zamanda geleneksel üretim bilgisinin korunması açısından da çok kıymetli olduğuna değinen Oya Zingal “Coğrafi işaretler, üreticiye pazarlama konusunda destek sağlamanın yanı sıra tüketiciye de kalite güvencesi veriyor. Bir sonraki adım olarak uluslararası tescillerin alınmasının ihracat gücümüze çok olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyorum ” şeklinde konuştu.