NHR Soğurma, Müşterilerinin İhtiyacı Doğrultusunda Butik Hizmet Veriyor
Soğutma sektöründe 20 yıllık deneyimle kurulan NHR Soğutma proje yöneticisi Ozan USLU firması ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
FOOD MACHINE: NHR Soğutma ne zaman ve nasıl kuruldu?
Ozan USLU: NHR Soğutma Sistemleri olarak; 20 yıllık deneyimlerimiz ile sektöre alternatif bir bakış açısı getirmek, ülkemizde gıda endüstrisi için tercih edilen Iqf ve Spiral uygulamaların sağlayıcısı olmak ve gıda üreticilerine, proje mühendisliği yapılmış çözümler dizayn etmek için 2018 yılında yola çıktık.
FOOD MACHINE: Ürün gruplarınız ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?
Ozan USLU: HighFlow® markamızla üretilen ürünler ağırlıklı olarak gıda üretim tesisleri için müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda butik olarak dizayn edilmektedir. Spiral Freezer ürünümüzü özellikle büyük geometrideki gıda ürünlerinin pizza, börek, simit, balık vea hamburger köftesi gibi ürünler üreten tesislerde, şoklama / hızlı soğutma (IQF) ürünümüz ise daha küçük ürünlerde yani bezelye, çilek, döner, mantı, doğranmış sebze ve mozarella peyniri üreten tesislerde, soğuk depo uygulamaları ise tüm gıda tesislerinde müşterilerimiz tarafından tercih edilmektedir. Bunların yanında genel ihtiyaçlara cevap verebilmek adına konveyör ve konveyörlü aktarım ve özel paketleme sistemlerin üretimini de karşılıyoruz.
FOOD MACHINE: Tesis, teknoloji ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ozan USLU: Tesisimiz İzmir Ulukent Sanayi Sitesinde 2000 m² alanda kuruludur. Tesisimize dahil yüksek teknolojideki üretim cihazlarımız ile müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda üretim yapmaktayız.
FOOD MACHINE: Ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ozan USLU: Yine Ar-Ge çalışmalarımız, tesisimizin Ar-Ge departmanı tarafından gelen talep ve ihtiyaçlar üzerine yürütülmektedir. Örneğin et ürünlerinin daha düşük sürelerde şoklanabilmesi için özel makine dizaynlarımız var umarım 2023 içerisinde yeni ürünümüzü de çıkartmış olacağız. Çalışmalarımız sonucunda müşterilerimize en hızlı ve kaliteli hizmeti anahtar teslim olarak sunmak hedefimiz.
FOOD MACHINE: Ürünlerinizin öne çıkan özellikleri ve diğerlerinden farkı nelerdir?
Ozan USLU: En belirgin özelliğimiz, tüm personelimizin konusunda eğitimli ve uzun süredir nu konuda çalışıyor olmasıdır. Butik üretimin getirdiği uzun sürelerde üretim dezavantajını bu şekilde minimize ediyoruz. Örneğin en yeni personelimizle 10 yıldır birlikteyiz. Standart bir seri üretimimiz mevcut olmamakla birlikte, sorun ve/veya ihtiyaca en pratik ve uygulanabilir, çözüm odaklı bir hizmet sunmamızı da ekleyebiliriz..
FOOD MACHINE: Kaliteniz ve hangi kalite belgelerine sahipsiniz? (ISO, HACCP, CE, TSE, vb…)
Ozan USLU: ISO ve CE belgelerine sahibiz. Ayrıca kullandığımız tüm hammaddelerde uluslararası standarttaki ürünleri kullanıyoruz. Örneğin tüm ürünlerimizde PIR dolgulu panel kullanıyoruz.
FOOD MACHINE: Ürettiğiniz ürünlerin pazarlama aşamasından bahseder misiniz?
Ozan USLU: Açıkçası bu konuda çok organize değiliz. Yaptığımız işler müşterilerimizle kurduğumuz güvene dayalı dostane ilişkiler bize yeni müşteriler getiriyor. Pazarlama kanallarımız öncelikle müşteri memnuniyetleri ve tavsiyeleri, sonrasında yurtiçi ve yurtdışı fuar katılım ve ziyaretleri, basın ve yayım faaliyetleri kanalları ile yürütülüyor.
FOOD MACHINE: Hassas bir alan olan gıda sektörüne hitap ediyorsunuz. Bu sektörle alakalı özellikle üzerinde durduğunuz bir konu var mı?
Ozan USLU: Üzerinde durduğumuz en önemli konu, hitap ettiğimiz gıda sektörünün sorumluluk olgusuna tamamen hâkim olmamızdır. Bunu biraz açacak olursak; gıda tesislerinde üretilen ürünlerin tüketim tipi yeme ve içme olarak, son kullanıcı / tüketici olan “insan” da son buluyor ve sağlıklı gıda ürünleri, bizim butik olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz ve yüksek teknolojiye sahip makinalar sayesinde nihai gıda ürününe, bir başka değişle sağlıklı gıda tüketim ürününe çevriliyor.
FOOD MACHINE: Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Ozan USLU: Başta Almanya ve İsveç, İspanya, Fas, Rusya, Fransa,Japonya ve Sudan’ da ürünlerimiz çalışmaktadır. 2023 Hedeflerimizde en az 20 ülkeye çıkarmak istiyoruz.
FOOD MACHINE: Hammadde sorunu yaşıyor musunuz? Bu konudaki sıkıntılarız nelerdir?
Ozan USLU: Tabii ki. Global pandemi ile 2019 yılında başlayan ve artarak tüm sektörlere yayılan hammadde krizi, bizim sektörümüzü de genel anlamda etkilemektedir. Gerek bulunabilirlik gerekse artan maliyetler karşısında, öngörülü ve planlı üretim felsefemiz sayesinde en az hasar ile üretimlerimize devam etmekteyiz.
FOOD MACHINE: Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?
Ozan USLU: Tüm dünya genelinde Türkiye’ deki soğutma firmaları, son 15 yılda etkin ve ciddi bir yer edinmeye başladığını görüyoruz. Sektörümüzün en önemli sorunu, nitelikli eleman eksikliğidir. Bu sorunu aşmak için şirket içi eğitimlerimizi eksiksiz yerine getiriyoruz. Hiçbir bilgiyi müşterilerimiz ve personelimizden saklamadan üretimin bütün halde düşünülmesi için çalışmalar yapıyoruz.
FOOD MACHINE: 2022 yılından beklentileriniz nelerdir?
Ozan USLU: 2022 yılındaki büyüme hedefimizi yılın ilk çeyreğinde, gıda sektöründeki genişleme ile tamamladık. Yıl sonu itibarı ile hedeflerimizin üzerinde bir kapanış tahminimiz bulunmaktadır.
FOOD MACHINE: Bunlar dışında eklemek istediklerinizi yazar mısınız?
Ozan USLU: Firmamızın genel yapısı insan odaklıdır. Yönetim anlamında süregelen klasik işletme personel yönetiminin dışında yenilikçi, paylaşımcı bir anlayış ile başladık. Bunun pozitif etkilerini çok ciddi yaşıyoruz. Umarım diğer sayılarınızda bu konulardan bahsetme şansımız olur. Sizlere başarılar dileriz.
