Sütte Benzoik Asit Kalıntısı ve Sütte Benzoik Asit Hızlı Testi
Benzoik asit, gıda endüstrisinde gıda koruyucu olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Etkili antibakteriyel özellikleri ile karakterize edilen, gıda zehirlenmesi ve gıda bozulmasında rol oynayan çok çeşitli bakteri, maya ve küflere karşı antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Çeşitli çalışmalar, benzoik asidin Listeria monocytogenes, Aspergillus, Vibrio sp, Escherichia coli ve Penicillium sp gibi patojenleri etkili bir şekilde inhibe ettiğini göstermiştir.
Benzoik asidin antimikrobiyal aktivitesi öncelikle mayalara ve küflere karşıdır. Diğer organik asitler için bahsedildiği gibi, antimikrobiyal aktivite, düşük pH’da en yüksektir. Benzoik asidin en iyi çalışma aralığı 2,5 – 4,5 pH aralığıdır. Benzoik asidin en yaygın kullanım alanları gazlı içecekler, turşular, soslar ve jöledir.
Bununla birlikte, gıda koruyucusu olarak eklenmemiş olsa bile, benzoik asit meyveler, sebzeler, baharatlar ve kabuklu yemişler gibi çeşitli gıda ürünlerinde ve ayrıca süt ürünlerinde düşük konsantrasyonlarda doğal olarak bulunur.
Benzoik Asit’in İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Benzoik asit, gıda ürünlerinde maksimum kullanım yüzde 0,1 olarak ayarlanarak, gıda miktarlarında kullanıldığında genellikle FDA tarafından güvenli olarak kabul edilir. Bununla birlikte, özellikle bu bileşik diyetinizin düzenli bir parçası olduğunda, dikkate alınması gereken birkaç benzoik asit tehlikesi vardır.
Örneğin, birkaç çalışma, bu asidin sodyum tuzu olan sodyum benzoatın artan hiperaktiviteye bağlı olabileceğini bulmuştur. Ek olarak, Benedictine Üniversitesi tarafından yürütülen bir başka araştırma, sodyum benzoat açısından zengin içeceklerin daha fazla alınmasının üniversite öğrencilerinde DEHB semptomlarının artmasına katkıda bulunabileceğini buldu.
Ayrıca Benzoik asidin kendisi kanserojen olmasa da C vitamini ile birleştiğinde benzen oluşturabilir. Benzen, daha yüksek kanser gelişimi riski ile ilişkilendirilen bir bileşiktir.
Sütte Benzoik Asit Kalıntısı
Çalışmalar sonucu çeşitli kültürlenmiş süt ürünlerinde ve peynir türlerinde benzoik asidin doğal oluşumu analiz edilmiş ve incelemiştir. Böylece benzoik asidin, bu ürünlerde ya hippurik asit ya da fenilalanin mikrobiyal bozunmasının bir yan ürünü olarak ortaya çıktığını bulunmuştur. Ayrıca, laktik asit bakterilerinin belirli suşları tarafından üretilen benzaldehitin oksidasyonu benzoik asit üretebilir. Benzoik asit dahil olmak üzere çeşitli organik asitlerin üretimi, fermantasyon başlatıcılarına ve koşullarına bağlı olabilir.
Gıda koruyucu olarak eklenmedikçe, hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin çoğunda benzoik asit varlığı genellikle çok sınırlıdır. Ancak süt ve özellikle fermente süt ürünleri yüksek düzeyde içerebilir. Sütteki doğal benzoik asit konsantrasyonu genellikle 2 ile 5 mg/l arasında değişir, ancak çiğ inek sütünde 24,8 mg/l’ye kadar ve UHT inek sütünde28 mg/l’ye kadar rapor edilmiştir. Bu rapor edilen değerler yüksek olarak kabul edilir.
Bioeasy Sütte Benzoik Asit Hızlı Test Kiti (Ürün Kodu: YRM1040-3N)
Bu hızlı test, kolloidal altın immünokromatografik teknolojiye dayalı olarak sütte Benzoik asidin tespiti ve ayrımı için kullanılır. Bir test yaklaşık 6 dakika sürer.
Kullanım Alanları
- Test kiti çiğ süt için geliştirilmiştir.
Duyarlılık
